Știi care e secretul unui somn confortabil și sănătos? Nu este vorba despre cel mai bun sau mai scump pat, așa cum mulți ar crede. Alegerea saltelei are o importanță crucială atunci când mobilezi dormitorul. Iar noi ți-am pregătit un ghid practic pentru a alege cea mai potrivită saltea pentru spatele tău.
Pentru copii, o saltea de fermitate medie este cea mai potrivită pentru a oferi sprijin sănătos sistemului musculo-scheletic în timpul creșterii. Cu toate acestea, pe măsură ce o persoană îmbătrânește, aceasta se simte de obicei mai confortabil pe o saltea mai moale, care să protejeze zonele sensibile ale articulațiilor. În cazul saltelelor pentru seniori, recomandăm alegerea unui tip cu margini mai ferme, care fac mai ușoară ridicarea din pat.
De asemenea, poți ține cont de poziția de dormit în care îți petreci cea mai mare parte a nopții. Salteaua ar trebui să susțină și să se adapteze formei corpului tău, în special în zonele în care exerciți cea mai mare presiune asupra ei, și anume omoplații, umerii, șoldurile și gleznele.
Tipul de saltea recomandat: saltea tare
O saltea fermă îți va distribui corect greutatea și îți va menține coloana vertebrală în echilibru. Nu trebuie să îți faci griji că șoldurile tale se vor scufunda și că te vei trezi cu dureri de spate.
Tipul de saltea recomandat: saltea moale sau mediu-fermă
Această poziție de dormit pune mai multă presiune pe unele zone ale saltelei decât pe altele, cum ar fi în zonele umerilor, șoldurilor și genunchilor. Prin urmare, ai nevoie de sprijin suficient.
Tipul de saltea recomandat: saltea moale sau mediu-moale
Acest tip de saltea asigură o poziție orizontală și, din nou, se adaptează ușor corpului tău.
Tipul de saltea recomandat: saltea cu fermitate medie
Chiar și fermitatea saltelei trebuie să fie undeva „la mijloc”, mai exact să fie gata să-ți ofere confortul dorit indiferent de poziția în care dormi.Salteaua reversibilă (cu două fețe) are fie materiale diferite pe fiecare parte, sau același material, dar cu o fermitate diferită. De obicei, o parte a saltelei este mai moale, iar cealaltă mai tare. Ambele părți pot fi folosite pentru dormit. Dacă alegi să le alternezi și să folosești ambele părți ale saltelei, vei prelungi durata de viață a acesteia.
Cumpără două saltele de 90 cm pentru patul tău dublu din dormitor! Este mult probabil ca partenerul tău să aibă o greutate diferită de a ta, dar și o poziție de dormit diferită, iar în acest fel veți fi amândoi fericiți. Saltelele sunt, de asemenea, mai ușor de manevrat atunci când trebuie mutate, igienizate sau schimbate.
Alege o saltea pentru copilul tău în funcție de vârsta acestuia! Saltelele cu spumă cu memorie și saltelele cu zone nu sunt potrivite pentru copiii preșcolari. Creșterea sănătoasă este susținută cel mai bine de o saltea mai tare, cu o grosime de 7 până la 10 cm . Asigură-te că tipul de saltea favorizează o bună circulație a aerului . Pentru o întreținere ușoară, salteaua are nevoie și de o protecție de saltea.
Fotonul trebuie să fie bine aerisit, deoarece absoarbe multă umiditate.
Salteaua reversibilă are materiale sau fermitatea diferite pe fiecare parte.
✔️Un criteriu important atunci când alegem salteaua
Fermitatea corectă este importantă atunci când alegi o saltea. Probabil că nu vei alege o saltea doar pe baza fermității, dar aceasta te va ajuta să iei o decizie bună. Atunci când ești întins, salteaua ar trebui să se scufunde doar acolo unde se aplică presiune (în principal la nivelul omoplaților, umerilor și șoldurilor).
Ca regulă generală, saltelele mai tari sunt recomandate pentru persoanele cu o greutate mai mare, iar saltelele moi pentru cele cu o greutate mai mică. Cu toate acestea, trebuie să ții cont și de preferințele tale, dacă te simți mai confortabil pe o saltea mai tare sau mai moale.
Saltelele foarte moi se adaptează cel mai ușor la corpul uman, astfel că protejează în special persoanele în vârstă și bolnave de apariția escarelor de pat. Pe de altă parte, nu este potrivită pentru persoanele cu o greutate corporală mai mare, deoarece salteaua este foarte maleabilă și proprietarul riscă să aibă dureri de spate. De asemenea, persoanele cu mobilitate redusă și dificultăți în a se ridica din pat ar trebui să aleagă o saltea puțin mai tare sau cel puțin cu marginea mai tare.
Acest tip de saltea este moale, dar oferă și suport pentru o bună susținere a coloanei vertebrale. Este deosebit de apreciată de femeile și bărbații cu o greutate de până la 100 kg care preferă o saltea mai moale și fac exerciții fizice în mod regulat.
Acest tip de saltea este unul dintre cele mai populare în rândul clienților. Este o medie între toate fermitățile și astfel se potrivește unei varietăți de categorii de greutate. Salteaua oferă un echilibru între o senzație plăcută de moale și susținerea sănătoasă a corpului.
Datorită densității sale, oferă suport ideal și este potrivită pentru persoanele cu o greutate corporală mai mare (până la 120 kg), dar și pentru copii.
Concepute pentru nevoile specifice sau speciale ale unor persoane, sau pentru cei care au nevoie de un pat ferm, altfel nu vor dormi bine. Acestea sunt de obicei realizate din spumă poliuretanică foarte rezistentă, de exemplu, cu un strat de fibre de cocos sau din alte materiale rigide.
Salteaua foarte tare este potrivită pentru cei care dorm mai ales pe spate. Aceasta distribuie greutatea astfel încât coloana vertebrală să fie într-o poziție dreaptă.
Lumgimea și lățimea saltelei se aleg în funcție de dimensiunea patului tău.
Uneori, grosimea saltelei este menționată ca înălțimea saltelei .
Dimensiunea saltelei este determinată de dimensiunea patului tău.
Alege ce este mai bun pentru somnul tău! Fiecare material are avantajele și dezavantajele sale și depinde de tine să decizi pentru ce materiale optezi.
Arcurile din saltele care te incomodau în timpul somnului sunt de domeniul trecutului. Tipurile moderne de saltele cu arcuri merită atenția noastră. Modelele noi de arcuri nu pun presiune, iar salteaua se adaptează la forma corpului. Acestea vor funcționa cel mai bine cu o somieră fermă.
Saltelele cu arcuri asigură o bună circulație a aerului și susținerea necesară a coloanei vertebrale. În oferta noastră găsești saltele cu arcuri împachetate, care au arcurile individuale plasate separat în mici buzunare de țesătură. În acest fel, fiecare arc este comprimat separat, în timp ce celelalte rămân inactive.
Cu toate acestea, există și saltele cu arcuri bonell. Acestea sunt realizate din sârmă de oțel mai subțire care sunt legate între ele (interconectate) pentru a forma o singură unitate. Acest lucru asigură faptul că salteaua rămâne la aceeași fermitate pe o perioadă lungă de timp. Atunci când te întinzi pe ea, presiunea este repartizată pe mai multe arcuri.
Sunt disponibile mai multe tipuri de spumă care pot fi combinate între ele pentru a obține cea mai bună fermitate posibilă. Practic, le poți pune pe orice somieră, deoarece spuma este un material flexibil, care nu este afectat de îndoire.
Este unul dintre cele mai bine vândute materiale. Este ușor, adaptabil și accesibil. Cu toate acestea, este mai puțin aerisit și se uzează mai repede decât alte materiale. Nu este potrivit pentru medii umede sau pentru persoanele care transpiră excesiv.
Este o versiune îmbunătățită a spumei PUR. Este mai aerisită, mai durabilă și are o elasticitate excelentă. Este un material antialergenic care nu favorizează formarea bacteriilor, mucegaiului sau acarienilor. În unele cazuri, spuma rece este combinată cu așa-numita spumă leneșă și utilizată pentru miezul saltelei.
Datorită structurii sale cu celule deschise, optimizează forma și rigiditatea ca răspuns la presiunea și temperatura corpului uman, oferind astfel proprietăți ortopedice excelente și prevenind rănile de presiune. Acest lucru are un impact major asupra ameliorării durerilor de spate. Este foarte rezistentă și potrivită pentru persoanele alergice.
Futonul este o saltea confortabilă, de calitate, pentru un somn odihnitor și sănătos, inspirat de stilul de viață tradițional japonez. Salteaua tip futon poate include o combinație de straturi diferite de material, astfel încât fiecare poate alege fermitatea, rezistența și elasticitatea saltelei în funcție de preferințe.
Futonul se distinge prin fermitate.
Pentru ca salteaua să reziste mai mult, cumpără și o protecție pentru saltea.
Să cumperi o saltea nu este ieftin, așa că întreținerea regulată este importantă pentru a prelungi durata de viață a saltelei tale cu până la câțiva ani. Trebuie doar să respecți câteva reguli simple.
O somieră de calitate este esențială pentru o durată lungă de viață a saltelei și un somn bun. O saltea cu lamele de calitate, cu lamele flexibile, va oferi saltelei suportul ideal pentru a menține corpul în poziția corectă.
Întoarce salteaua de pe patul tău de cel puțin două ori pe an. Acest lucru previne apariția escarelor de pat și, de asemenea, previne transpirația excesivă. Întoarce salteaua nu numai de pe o parte pe alta, ci inversează și părțile saltelei din zona capului cu cea de la picioare
Topper-ul este o saltea subțire din spumă care are rolul de a acoperi, proteja și prelungi durata de viață a saltelei principale. Topper-ul poate „înmuia” sau „întări” salteaua.
Este posibil să consideri util o protecție de saltea - un strat protector care previne diverse tipuri de murdărie și deteriorare. Protecția saltelei se spăla pur și simplu în mașina de spălat.
Dacă vrei să cureți salteaua, ai grijă să nu folosești agenți de curățare agresivi pe ea, ci doar să o cureți cu un aspirator convențional. De asemenea, o poți scutura, deoarece praful se acumulează adesea în interior.
Topperul este utilizat pentru a acoperi, proteja și prelungi durata de viață a saltelei.
Alegerea somierei este adesea subestimată, însă rolul său este extrem de important pentru sănătatea și somnul nostru. Somiera ajută la distribuirea greutății corpului, menține coloana vertebrală în poziția sa naturală și ajută la ventilarea saltelei și a patului. Așadar, dacă îți cumperi o saltea de bună calitate, dar nu ai o somieră bună, calitatea somnului va fi doar la jumătate. Cu toate acestea, investiția într-o somieră de bună calitate merită pentru o poți folosi o viață întreagă.
Somieră fixă
Cea mai ieftină opțiune. Oferă suficientă ventilație pentru pat și saltea, dar nu are proprietăți ortopedice. Este potrivită pentru saltelele din spumă sau saltelele cu arcuri de buzunar.
Somieră cu lamele
Este o somieră de calitate. Atunci când o cumperi, concentrează-te pe materialul lamelelor. Alegerea ideală pentru cadrul grătarului este fagul, care are o capacitate de încărcare mai mare și stabilitate dimensională. Lemnul de mesteacăn este ideal pentru lamele, deoarece combină rezistența și elasticitatea. Nu te zgârci la numărul de lamele - cu cât sunt mai multe, cu atât mai bine, deoarece grătarul preia sarcina saltelei. Salteaua nu trebuie să se lase și trebuie să găsească un suport perfect în somieră.
De asemenea, lamelele trebuie să fie elastice, astfel încât să poată reacționa corespunzător la greutățile pe care salteaua nu le poate suporta. Ultimul parametru important este mânerul (manșonul) în care sunt fixate lamelele. Benzile elastice tind să se rupă mai repede. Mânerele realizate din cauciuc sau plastic sunt o alegere bună pentru că sunt mai rezistente.
Somieră cu segmente
Somierele sunt alcătuite din segmente independente care răspund mai bine la încărcare și repartizează mai bine presiunea. Ca urmare, acestea modelează cel mai bine salteaua ta. Cu unele, poți chiar regla rigiditatea segmentelor individuale pentru a seta fermitatea ideală în diferite zone ale saltelei. Acestea sunt considerate vârful de gamă în rândul somierelor ortopedice.
Somieră electrică (cu poziționare, motor și înclinare)
Acest tip de somiere se încadrează în categoria somierelor mai scumpe datorită caracteristicilor și funcțiilor lor speciale. Ele ameliorează durerile de spate, oferă confort femeilor însărcinate și persoanelor în vârstă. Sunt cu siguranță cea mai bună alegere posibilă. Dacă optezi pentru o somieră reglabilă, trebuie să alegi o saltea potrivită care să o completeze, care să fie mai flexibilă și care să îi poată prelua poziția.
O saltea antibacteriană este esențială pentru toți cei care suferă de alergii. Ar trebui să fie rezistentă la mucegai și să ventileze ușor umiditatea. Saltelele din latex și spumă cu alte materiale naturale, cum ar fi părul de cal în special, pot oferi aceste calități.
Bebelușul doarme o parte semnificativă a zilei. O saltea de calitate îi va susține dezvoltarea și creșterea sănătoasă. Este ideal să alegi o saltea mai fermă. Nu numai că este o opțiune mai sănătoasă pentru copil, dar reduce și riscul sindromului morții subite a sugarului (SIDS). Alegerea optimă este o saltea din fibre naturale, cum ar fi fibrele de nucă de cocos, care sunt respirabile și asigură o bună termoreglare. Asigură-te că salteaua umple cu exactitate spațiul pătuțului, astfel încât picioarele sau mâinile bebelușului să nu rămână blocate în spațiul dintre saltea și margine.