Black Friday | Până la -60% la peste 40 000 de produse →
Black Friday | Reduceri noi în fiecare zi →
40 Lei pentru tineÎnregistrareLogareCoșul de cumpărăturiMenu

Cultivă ierburi aromatice și legume pe balcon

Pe balcon poți să ai propria grădină și să cultivi o mulțime de legume sau ierburi aromatice deși spațiul disponibil este limitat. Iată câteva sfaturi practice despre cum să maximizezi potențialul balconului tău pentru a grădinări, chiar dacă stai la oraș.
Pe un balcon mic poți planta flori, ierburi aromatice și legume.

Pe un balcon mic poți planta flori, ierburi aromatice și legume.

Cultivarea legumelor pe balcon

Dacă balconul tău este orientat spre sud sau vest, va fi suficient de însorit pentru următoarele legume: roșii, vinete, dovlecei, ardei, ardei iute, castraveți, țelină, diverse tipuri de salată, spanac, ceapă, mazăre, fasole sau ridichi.
Legumele timpurii, cum ar fi salata, spanacul sau ridichile, pot fi plantate în luna martie. Nu planta roșii sau castraveți pe balcon decât după îngheț, când temperaturile nocturne nu scad sub 10 grade.

Cultivarea roșiilor pe balcon

  1. Poți să crești în prealabil răsadurile sau să le cumperi de la piață. De exemplu, diverse soiuri de tufe de roșii și roșiile cherry sunt potrivite pentru balcon.
  2. Plantează răsadurile afară pe balcon, în ghivece mari, în luna mai (temperaturile nocturne trebuie să fie peste 10 grade), folosește sol de bună calitate și adaugă un suport adecvat. Plantează răsadurile - păstrează doar 10 cm deasupra solului - tulpina va dezvolta rapid mai multe rădăcini în sol. Alege un loc însorit pentru plante.
  3. Udă răsadurile cu apă de preferință dimineața, solul nu trebuie să se usuce niciodată. Fertilizează și stropește-le cu soluții naturale împotriva dăunătorilor în mod regulat.

Sfat: Roșiile iubesc busuiocul nu numai în farfurie. Busuiocul ajută roșiile să reziste la dăunători și, de asemenea, le sporește aroma.

Cultivă propriile tufe de roșii pe balcon.

Cultivă propriile tufe de roșii pe balcon.

Cultivarea ardeilor pe balcon

  1. Poți să crești răsadurile pentru ardei din semințe sau să le cumperi. Cele mai bune soiuri de ardei pentru balcon sunt ardei timpurii cu un timp de creștere scurt. Dacă îți plac ardeii iuți, optează pentru ardeiul iute habanero sau jalapeño.
  2. Repicarea (transplantarea) răsadurilor de ardei se face la mijlocul lunii mai, când nopțile sunt mai calde și fără să mai fie risc de îngheț. Ai nevoie de un recipient suficient de mare - cel puțin 15-20 de litri - și de un sol de bună calitate, care să fie permeabil, humic și cu pH neutru.
  3. Udă plantele în mod regulat, fertilizează solul de două ori pe lună și nu uita de un suport (poți folosi un băț din lemn).

Cum să crești căpșunele pe balcon

  1. Alege soiul de căpșuni potrivit! Ideale pentru a fi cultivate pe balcon sunt soiuri ca de exemplu: Mara des Bois, Maranell, Temptation, Ostara, Albion.
  2. Plantează răsadurile în jardiniere sau ghivece și pune-le pe balcon în luna aprilie. Au nevoie de un substrat ușor acid, argilos-nisipos, ușor acid. Important: Partea interioară a plantei din care cresc frunzele noi, trebuie să fie întotdeauna deasupra suprafeței de pământ, nu o acoperi cu pământ, altfel căpșunul va muri.
  3. Amplasează ghiveciul cu căpșuni în loc cât mai însorit posibil
  4. Udă căpșunii regulat, pământul lor nu trebuie să se usuce niciodată. Acesta este motivul pentru care jardinierele sau ghivecele cu auto-udare sunt ideale. Nu uita nici de un îngrășământ de bună calitate!

Cultivarea ierburilor aromatice pe balcon

  • Menta trebuie așezată de una singură, este foarte răsfirată și nu lasă prea mult spațiu celorlalte plante din jurul ei.
  • Lămâița va forma rapid un arbust bogat, verde și frumos.
  • Arpagicul poate fi plantat în ghiveci cu pătrunjel, de exemplu.
  • Busuiocul trebuie plantat alături de roșii și nu uita să-i tai florile în mod regulat.
  • Salvia poate fi cultivată nu doar ca plantă aromatică, ci și ca floare ornamentală.
  • Oregano este o plantă culinară nepretențioasă și, pe lângă faptul că este aromată, arată și frumos în ghiveci.
  • Nu uita de măghiran, are un gust deosebit. Culege-l treptat și usucă-l și îl poți avea și pentru iarnă.
Poți crește ardei iuți pe balcon, dar și soiuri de ardei grași cu plante mici.

Poți crește ardei iuți pe balcon, dar și soiuri de ardei grași cu plante mici.

Cultivarea de dovlecei, dovlecei și alte legume pe balcon

  • Se plantează dovleceii (sau dovlecii) într-un recipient mare - cel puțin 40-50 de litri. Se amestecă solul cu compost și se adaugă, de exemplu, gunoi de grajd granulat. Se fertilizează cu un îngrășământ pentru flori și fructe de îndată ce apar florile. Nu uităm să îi udăm suficient, deoarece cucurbitaceele consumă multă apă.
  • Semințele de mazăre se pun direct în pământ în aprilie sau mai. De exemplu, se poate folosi o jardinieră lungă. Asigură-te că legi sfori pe verticală ca suport, ceea ce va permite plantelor să crească frumos. De asemenea, păstrează mazărea fertilizată și udată suficient; în 12 săptămâni aceste plante te vor răsplăti cu păstăi dulci.
Sfat: Semănați mazărea la intervale de aproximativ 14 zile, apoi recoltează continuu până toamna.
Plantează căpșunii în ghivece suspendate

Plantează căpșunii în ghivece suspendate

Cultivă ardei iuți pe balcon sau pe pervaz

Cultivă ardei iuți pe balcon sau pe pervaz

Grădină verticală pe balcon

De obicei, trebuie să economisești spațiu pe balcon, de aceea cultivarea pe verticală este ideală. Încearcă aceste opțiuni:

  • suporturi verticale sau panouri de perete pentru a fixa ghivece și jardiniere în ele
  • ghivece suspendate, care sunt disponibile într-o varietate de dimensiuni și materiale. Le poți agăța la diferite înălțimi de tavan sau pe perete.
  • paleții din lemn pot fi folosiți ca suport DIY pentru plante, vezi articolul nostru pentru instrucțiuni.
Sfat pentru avansați: Pentru o întreținere ușoară grădinii de pe balcon și o udare regulată a legumelor, apelați la irigarea prin picurare!

Cum alegi plantele potrivite pentru balconul tău în funcție de punctele cardinale

Este foarte important să alegi plantelele în funcție de condițiile pe care le ai pe balcon sau terasă:

  • Nord și umbră - pozițiile orientate spre nord sunt ideale pentru salată, ierburi aromatice, fasole, mazăre, mentă sau melisă, care nu au nevoie de atâta lumină și nu tolerează bine căldura. Bineînțeles, chiar și aceste culturi au nevoie de puțin soare în timpul zilei.
  • Sud și soare - locurile însorite sunt ideale pentru cultivarea legumelor, cum ar fi roșiile, ardeii, dovleceii, castraveții, căpșunele, afinele canadiene și morcovii. Ierburile aromatice mediteraneene și florile comestibile iubesc soarele.
  • Est și Vest - amplasamentele orientate spre est sau spre vest au condiții similare. Observă cât timp și cât de intens strălucește soarele pe balconul tău în timpul zilei și alege plantele care rezistă la soare, la umbră sau semiumbră, în funcție de orientare.

Atenție la capacitatea de încărcare a balconului, terasei sau acoperișului!

Întotdeauna trebuie să se țină cont de capacitatea de încărcare atunci când se acoperă suprafețele pavate. Dacă vrei să-ți înverzești acoperișul, terasa sau balconul, merită cu siguranță să ceri sfatul unui inginer în construcții. Chiar și substraturile deosebit de ușoare au o densitate aparentă uscată de aproximativ 600 kg/m³. Adaugă la aceasta greutatea ghivecelor, apei, a stropitorilor, a mobilierului de grădină și a oamenilor și îți poți da seama cât de mult ar trebui să poată rezista balconul tău.
Ghivece pe balcon, pe pervaz sau agățate pe balustrade

Ghivece pe balcon, pe pervaz sau agățate pe balustrade

Ghivece, lăzi sau alte obiecte vechi pentru cultivarea plantelor pe balcon

Ghivece, lăzi sau alte obiecte vechi pentru cultivarea plantelor pe balcon

Ce ghivece și recipiente să alegi?

Gama de ghivece de exterior este variată. Dar poți alege și piese alternative, cum ar fi ghivecele din răchită căptușite cu țesătură nețesută (dar mai des din plastic) sau sisteme hidroponice. Sacii de iută, ghivecele sau gălețile pot fi, de asemenea, folosite pentru cultivarea pe balcon. Ghivecele din ceramică și plastic sunt însă clasice. Care sunt avantajele și dezavantajele lor?

Avantajele și dezavantajele vaselor din plastic

Avantaje:
  • sunt ușoare, uneori cu roți, și mai ușor de transportat
  • disponibile într-o varietate de culori, mărimi și modele
  • pot fi atârnate de balustradă, de perete sau de tavan
  • unele au și sistem de auto-udare integrat
    Dezavantaje:
  • îngheață ușor iarna
  • aspectul plasticului nu este întodeauna apreciat din punct de vedere estetic
  • Avantajele și dezavantajele vaselor ceramice

    Avantaje:
  • sunt rezistente
  • au un aspect tradițional, chiar și piesele cu glazură sunt de bun gust
  • materialul poros asigură un mediu sănătos pentru rădăcinile plantelor
    Dezavantaje:
  • absorb apa și substratul se usucă mai repede
  • sunt destul de grele și mai greu de mutat
  • tind să fie mai scumpe decât ghivecele de plastic
  • Sfat: Brandul portughez Artevasi ne propune ghivece și jardiniere de calitate din teracotă și plastic reciclat.

    Ce substrat să alegi pentru a cultivarea plantelor pe balcon?

    Balcoanele, acoperișurile, terasele și, în general, spațiile de creștere limitate necesită un substrat special. Acesta trebuie să îndeplinească două condiții:

    • să fie cât mai ușor posibil.
    • să aibă o compoziție care să permită plantelor să supraviețuiască în condiții care pot fi extreme pe un acoperiș sau pe un balcon, mai ales prin expunerea la intemperii și fluctuații mari de temperatură.
    Dintre tipurile comerciale de substrat, cele îmbogățite cu turbă tind să fie la fel de ușoare.

    • Se usucă rapid și se fărâmițează până la praf.
    • Extracția de turbă este însă dăunătoare mediului.
      De aceea pentru subtratul modern, producătorii o înlocuiesc cu nucă de cocos.
    Este indicat să investești într-un substrat special conceput pentru plantele pe care vrei să le cultivi.

    • Legumele plantete în ghiveci apreciază solul cu mult compost.
    • Erbaceele mediteraneene, cum ar fi rozmarinul sau cimbrul, apreciază solul ușor, bine drenat, cu o proporție mai mare de nisip.
    Sfat: Cumpără substratul pentru primul an și reîmprospătează-l în anii următori, dacă este necesar, cu compost sau vermicompost pe care îl prepari singur din deșeurile biologice. Acest lucru va fi benefic pentru buzunarul tău dar și pentru mediu.
    Înainte de transplantare, răsadurile de roșii pot sta la soare în timpul zilei, dar seara trebuie puse din nou în casă.

    Înainte de transplantare, răsadurile de roșii pot sta la soare în timpul zilei, dar seara trebuie puse din nou în casă.

    Întrebări frecvente

    Când să punem roșiile și ardeii pe balcon?

    Mutăm răsadurile pe balcon în luna mai, când temperaturile nocturne nu scad sub 0 grade și rămân în jurul a 10 grade.

    Ce fructe pot crește pe balconul meu?

    Pe balconul însorit poți cultiva cu succes căpșuni, afine și chiar zmeură (arbore de zmeură). Soiurile special adaptate de pomi fructiferi reprezintă o altă opțiune.

    Cum scapi de afide pe balcon?

    Încearcă remedii naturale testate sau urmează un sfat din bătrâni: apă și săpun de Marsilia, dar și zațul de cafea funcționează bine. Plantele aromatice, cum ar fi levănțica, feniculul și arpagicul, nu sunt pe placul afidelor.