Descoperă paturile Bonami Selection | Alege-ți patul! →
Până la -13% la produsele Wenko | Economisește azi →
40 Lei pentru tineÎnregistrareLogareCoșul de cumpărăturiMenu

Cum curățăm covoarele

Există multe articole și sfaturi despre cum să cureți perfect un covor, dar noi am încercat să le selectăm pe cele care chiar funcționează cel mai bine. Ți-am pregătit și sfaturi de curățare în funcție de materialul covorului. Încearcă-le și tu, iar covorul tău va fi din nou ca nou!

Aspirăm covorul cel puțin o dată pe săptămână și îl spălăm o dată pe an.

Curățarea umedă a covorului

Ajutoare și accesorii de care ai nevoie:
  • Aspirator
  • Soluție curățare cu apă și săpun (apă + săpun delicat sau detergent special pentru covoare)
  • Burete sau perie cu peri moi
  • Găleată cu apă curată
  • Mop sau cârpe curate pentru uscare
  • Aspirator pentru curățarea umedă (opțional)

Procesul de curățare pas cu pas al covorului

  1. Pregătește covorul: Aspiră covorul uscat pentru a îndepărta praful, părul, firimiturile și murdăria. În cazul în care covorul este foarte murdar, concentrează-te mai întâi pe îndepărtarea petelor persistente și mari.
  2. Pregătește o soluție de curățare: Amestecă apă caldă cu săpun delicat într-o găleată sau folosește un detergent pentru covoare. Nu folosi prea mult detergent pentru a evita acumularea excesivă a acestuia în covor.
  3. Curățarea covorului: Înmoaie un burete sau o perie moale în soluția de curățare pregătită și se freacă ușor covorul pe porțiuni. Mergi de la un capăt la celălalt pentru a nu lăsa zone necurățate. Nu se udă covorul în exces pentru a evita deteriorarea și mucegăirea materialului.
  4. Clătire: Cu ajutorul unei cârpe curate înmuiată în apă curată, se șterge covorul și se îndepărtează orice reziduu de săpun. Asigură-te că întreaga suprafață a covorului este clătită.
  5. Îndepărtarea excesului de apă: Dacă dispui de un aspirator pentru curățare umedă, folosește-l pentru a îndepărta excesul de apă. Dacă nu, folosește o cârpă curată și uscată sau un mop și stoarce ușor pentru a absorbi cât mai multă umiditate.
  6. Uscare: Asigură-te că se usucă bine pentru a preveni mucegaiul. Deschide ferestrele, pornește un ventilator sau pune covorul într-o zonă bine ventilată. Dacă spațiul îți permite, poți ridica covorul, lăsându-l să se usuce pe ambele părți, față-verso.
Tips:

  • Cu cât mai repede cureți petele formate pe covor, cu atât mai ușor!
  • Pentru curățarea temeinică și în profunzime a covoarelor închiriază un aparat de curățat covoare profesional.
  • Dacă traversa sau covorul sunt fabricate dintr-un material natural (de exemplu, din lână), verifică dacă produsul de curățare pe care îl alegi este potrivit și recomandat pentru acest tip de material.

Petele sunt vizibile pe covoarele deschise la culoare, de aceea trebuie îndepărtate imediat.

Respectă instrucțiunile producătorului de pe eticheta produsului!

Curățarea uscată a covoarelor

Curățarea uscată este ușoară, rapidă și nu afectează materialele, ceea ce o face alegerea ideală pentru majoritatea covoarelor de uz casnic. Pentru materialele delicate, cum ar fi lâna sau mătasea, testează întotdeauna mai întâi pe o bucată mică de pe verso. Curățarea uscată nu este recomandată pentru covoarele cu fir lung (covoare shaggy).
Ajutoare și accesorii de care ai nevoie pentru curățarea uscată:

  • Aspirator
  • Perie moale
  • Pulbere uscată sau pudră pentru curățarea uscată a covoarelor (de exemplu, Vanish Carpet Care) sau bicarbonat de sodiu sau spumă uscată pentru curățarea covoarelor

Procesul pas cu pas de curățare uscată a covorului

  1. Pregătește covorul: Mai întâi, aspiră bine covorul pentru a îndepărta praful, părul și impuritățile. Dacă covorul este foarte prăfuit, aspiră-l de mai multe ori și folosește accesoriul cu perie rotativă pentru o aspirare profundă.
  2. Selectează un produs de curățare uscată: Pulberea, bicarbonatul de sodiu sau spuma pot absorbi murdăria și mirosurile. Acestea sunt sub formă de granule, pudră sau spumă fină.
  3. Aplică produsul de curățare. Se presară sau se pulverizează uniform produsul selectat pe covor. Pentru pudră, se respectă doza recomandată (de obicei, un strat fin pe întreaga suprafață a covorului). În cazul bicarbonatului de sodiu, se aplică suficient pentru a acoperi întregul covor sau doar zonele cu probleme.
  4. Împrăștie produsul de curățare cu o perie moale: Fă acest lucru delicat pentru a nu deteriora suprafața covorului, mai ales dacă acesta este fabricat dintr-un material delicat.
  5. Lasă să acționeze: Produsul de curățare trebuie să rămână pe covor timp de cel puțin 20-30 de minute sau câteva ore în cazul bicarbonatului de sodiu, ideal peste noapte. Pudra va absorbi între timp murdăria, grăsimea și mirosurile.
  6. Îndepărtează produsul de curățare aspirând bine covorul.

Covoarele shaggy și covoarele cu fir lung colectează foarte mult praf. De aceea trebuie aspirate și curățate temeinic în mod regulat.

Cum se curăță un covor în funcție de material

Cum curățăm un covor din lână

  • Nu uda covorul prea mult. Lâna reține apa, iar excesul poate cauza deformări, mucegai sau miros. Se folosesc agenți de curățare delicați. Evită substanțele chimice agresive sau produsele prea alcaline. Șampoanele speciale pentru lână sunt ideale.
  • Atenție la temperatura apei. Se recomandă apă călduță (niciodată fierbinte), deoarece căldura poate provoca contracția sau deformarea fibrelor.
  • Nu folosi perii aspre care pot deteriora textura suprafeței sau fibrele.

Cum curățăm un covor sintetic

Covoarele sintetice sunt rezistente la umiditate și pete. De obicei acestea pot fi cu ușurință curățate atât umed cât și uscat. Pentru curățarea umedă a covoarelor sintetice se folosesc șampoane pentru covoare sau o soluție de curățare cu apă și săpun.

Cum curățăm un covor din bumbac

  • Bumbacul este un material natural fin și preferat de mulți dintre noi, dar covorul din bumbac este predispus la pete și la decolorare dacă nu este întreținut corespunzător. Aspiră covorul din bumbac în mod regulat, folosește apă călduță și detergent ușor pentru curățarea umedă. Usucă bine covorul după spălare, altfel acesta poate mucegăi.
  • Unele covoare din bumbac pot fi spălate la mașină la temperatură scăzută, dacă acest lucru este menționat pe eticheta produsului.

Cum curățăm un covor din iută

Iuta este un material natural care este durabil, dar nu foarte moale la atingere. Aspiră covoarele din iută regulat și temeinic. Pentru curățarea umedă, umezește o lavetă curată și șterge ușor suprafața covorului cu ea. Evită înmuierea covorului din iută în apă, deoarece fibrele se vor deteriora. Pentru petele persistente, recomandăm curățarea profesională.

Cum curățăm un covor shaggy (cu fir lung)

  • Aspirarea periodică este esențială pentru a menține covoarele shaggy fără praf. Din când în când, mută covorul într-o zonă mai aerisită, aspirându-l mai întâi pe deasupra. Apoi întoarce-l și șterge praful care a căzut prin el pe podea. Aspiră bine și partea de jos (verso) a covorului și întoarce-l apoi pe față. Din nou, se mătură praful de pe podea și se aspiră încă o dată foarte bine partea de sus a covorului.
  • Pentru curățarea umedă, se folosește șampon pentru covoare și se aplică ușor pe fibre. Clătește și usucă bine, astfel încât fibrele să nu rămână ondulate. După curățare, este o idee bună să folosești o perie pentru a readuce fibrele la forma inițială.

Nu toate covoarele din bumbac sunt adecvate pentru a fi spălate automat. Verifică eticheta!

Covoarele cu fir lung se aspiră des și cu atenție

Întrebări frecvente

Cum scapi de mirosul urât din covorul murdar?

Presară bicarbonat de sodiu pe covorul urât mirositor, lasă-l timp de câteva ore (ideal peste noapte) și apoi aspiră-l bine. Dacă mirosul persistă, folosește un șampon delicat pentru covoare sau apelează la un profesionist pentru curățarea covorului.

Cum să curăț o pată de pe covor?

Se șterge imediat pata de pe covor cu o lavetă absorbantă, apoi se curăță ușor cu apă călduță și puțin săpun. Nu apăsa și freca insistent petele pentru a preveni să se îmbibe adânc în fibre.

Cum să curăț un covor foarte murdar?

Cea mai bună metodă este să închiriezi un aspirator pentru curățare umedă-uscată. Te poți descurca însă și cu o combinație de aspirare temeinică și curățare umedă, cu o perie. Lucrează întotdeauna pe secțiuni și îndepărtează excesul de apă pentru a te asigura că mocheta, traversa sau covorul se va usca foarte bine.

Cum se curăță covorul cu sare?

Aspiră covorul, presară uniform sare de masă și lasă-l timp de 15-30 de minute. Apoi se periază și se aspiră covorul din nou. Sarea absoarbe murdăria și mirosurile, lăsând covorul curat.

Cum să curăț covorul de petele de urina animalelor de companie?

Se absoarbe umezeala cu un șervețel de hârtie. Apoi presară locul cu bicarbonat de sodiu și lasă-l să acționeze timp de 15 minute. Apoi se aspiră covorul. Încearcă și un amestec de apă și oțet (1:1) pentru a spăla pata, aspiră din nou și usucă. Alternativ, un detergent enzimatic funcționează pentru miros.
Traducere și editare: Irina Klomp Stanescu