Descoperă paturile Bonami Selection | Alege-ți patul! →
Până la -13% la produsele Wenko | Economisește azi →
40 Lei pentru tineÎnregistrareLogareCoșul de cumpărăturiMenu

Grădină mică: Inspirație și sfaturi de amenajare

Chiar și o grădină sau o curte interioară mică poate să arate ca în reviste, să îți asigure un spațiu verde de relaxare cât și confortul pe care ți-l dorești. Cum să amenajezi o grădină mică și să eviți impresia de spațiu aglomerat profitând la maximum de întreaga suprafață? Descoperă sfaturile lui Ferdinand Leffler, arhitect peisagist la studioul Flera din Cehia!
Cultivă împreună plante aromatice perene și legume. Poți planta chiar și un copac într-un ghiveci mare. Foto: Flera

Cultivă împreună plante aromatice perene și legume. Poți planta chiar și un copac într-un ghiveci mare. Foto: Flera

Avantaje și dezavantaje

Avantajele unei grădini mici:

  • Costă considerabil mai puțini bani pentru execuție și întreținere.
  • Totul se face rapid: de la proiectare până la amenajare.
  • Grădinile mici sunt bine îngrijite și ordonate, deoarece nu este nevoie să investești prea mult timp și efort pentru întreținerea lor.
Dezavantajele unei grădini mici:

  • Spațiul limitat te constrânge să renunți la unele elemente.
  • Trebuie să ai un plan de proiectare și amenajare foarte atent realizat.
  • Grădinile mici îți oferă mai puțină intimitate în mediul urban, în complexe și ansambluri rezidențiale.
Chiar și într-o grădină mică ai nevoie de o terasă mare. Foto: Flera

Chiar și într-o grădină mică ai nevoie de o terasă mare. Foto: Flera

Și o curte interioară mică îți oferă spațiu pentru flori și legume.

Și o curte interioară mică îți oferă spațiu pentru flori și legume.

Cum mărești vizual o grădină mică

  • Cultivă plante perene: Dinamismul plantelor perene și capacitatea lor de a crea sau a masca un anumit colț din grădină te ajută să o mărești vizual. Instinctul nostru este să transformăm grădina într-o terasă, să plantăm gazon peste tot și apoi să mărginim dreptunghiul verde cu un gard viu, sperând că astfel grădina va părea mai mare și ne va oferi mai mult spațiu. Rezultatul va fi însă o grădină banală și plictisitoare.

    Combinația de arbuști și paturi de plante perene face în mod paradoxal ca grădina să pară mai mare și îi conferă o adâncime interesantă.

  • Creează mai multe zone mici: Împarte grădina în secțiuni mai mici folosind plante și decorațiuni diferite. De exemplu, separă zona de luat masa și zona de relaxare cu paturi de flori. Acest lucru va adăuga profunzime și impresia de mai mult spațiu.
  • Folosește-te de spațiul pe verticală: Folosind pereții, gardurile sau spalierele pentru plante cățărătoare și ghivece suspendate vei avea mai mult spațiu în grădină pentru mobilier.
  • Optează pentru culori deschise: Alege culori deschise și nuanțe neutre pentru mobilierul de grădină, pereți și garduri. Culorile deschise reflectă lumina și măresc optic o grădină sau o curte interioară mică.
  • Soluții de iluminat de exterior: Corpurile de iluminat de exterior atent alese nu doar că vor lumina grădina dar o vor și mări vizual. Folosește așadar multe lămpi solare, ghirlande luminoase și spoturi.
Inspirație pentru o grădină urbană

Inspirație pentru o grădină urbană

Cum alegi pomii pentru o grădină mică

Ar trebui să existe suficienți copaci în fiecare grădină, iar cele mici nu fac excepție. Însă în cazul grădinilor mici oferta de arbori și arbuști este limitată. Din fericire, există o serie de copaci frumoși mai mici, cum ar fi:

  • vișini sau sau cireși cultivați sau ornamentali
  • peri (dar atenție să nu existe ienuperi prin apropiere deoarece aceștia din urmă răspândesc Rugina europeană a părului produsă de Gymnosporangium sabinae),
  • Jugastru, arțar de câmp (Acer campestre)
  • meri sau alți pomi fructiferi

Copacii ornamentali pot fi plantați și în ghivece sau vase mari

Pomii fructiferi se plantează toamna sau primăvara când sunt în repaus vegetativ

Nu te mulțumi cu un singur copac și nu te teme să îi plantezi în grupuri și chiar lângă terasă. Copacii, chiar și cei mai mici, sunt cei care vor ajuta la acoperirea priveliștii vecinilor și viceversa. În timpul verii, aceștia vor oferi puțină umbră, chiar dacă nu la fel de multă ca arborii mai mari.

Grădină fără gazon

Dacă nu ai copii mici, gândește-te de câtă peluză ai nevoie în grădina ta, dacă este cazul. O peluză nu este o grădină. Acordă o șansă plantelor perene și dinamismului pe care îl pot aduce grădinii.
Plantele perene pot crea colțuri decorative pentru o bancă, un hamac sau o vatră. De asemenea, există întotdeauna ceva care înflorește de la începutul primăverii până toamna dacă le alegi cu atenție, iar iarna le poți admira florile ofilite. Și odată ce paturile de plante perene sunt gata, acestea necesită foarte puțină îngrijire din partea ta. Spre deosebire de gazon, acestea trebuie tăiate doar o dată pe an.
Într-o grădină mică, designul este foarte important.

Într-o grădină mică, designul este foarte important.

Cere sfatul unui arhitect peisagist pentru proiectarea grădinii într-un ansamblu rezidențial

Cere sfatul unui arhitect peisagist pentru proiectarea grădinii într-un ansamblu rezidențial

Cele mai frecvente greșeli în amenajarea unei grădini mici

  • Lipsa unui plan detaliat de proiectare. Este ca și cum proprietarii s-au resemnat să încerce să facă orice cu grădina. O grădină mică are nevoie de un plan mai presus de toate.
  • Construiești o terasă mică. 70-80% din grădină este de obicei o terasă. Este cea care poate și trebuie să fie la fel de ocupată și generoasă ca într-o grădină mare.
  • Ți-e frică de copaci. Arborii își au locul într-o grădină mică, ei te vor ajuta să rezolvi problema intimității, a priveliștilor inestetice și a căldurii de vară.
  • Folosești gazonul ca umplutură. Gazonul este apreciat de copii și de animalele de companie, dar nu este nevoie să ai prea mult din el în detrimentul elementelor de care te-ai bucura mai mult.
  • Nu lași plantele perene și arbuștii să intre în spațiul grădinii. Totuși, ele sunt cele care fac o grădină interesantă, îi dau profunzime și creează colțuri confortabile pentru distracție.

Iluminatul de exterior este un aspect important în amenajarea grădinii

Lumina caldă și felinarele din ratan completează atmosfera de poveste

Întrebări frecvente

Ce pomi sunt ideali pentru o grădină mică?

  • Arțar japonez (Acer palmatum) - Au frunze interesante și oferă o paletă de culori tomnatice.
  • Păducel (Crataegus laevigata) - Are un obicei de creștere compact și înflorește primăvara.
  • Pomi fructiferi mici (măr, păr) - Cultivări columnare sau pitice care ocupă puțin spațiu și produc fructe.
  • Fag roșu (Fagus sylvatica 'Purpurea') - Interesant pentru frunzele sale roșu închis.

Ce înseamnă o grădină mică?

În general, o grădină mică este un spațiu cuprins între 50 și 200 de metri pătrați. Aceste grădini fac adesea parte din locuințele urbane și suburbane.