Birthday Deals | Economisește până la 50% →
Înregistrează-te, cumpără și primești 200 lei sub formă de credite →
40 Lei pentru tineÎnregistrareLogareCoșul de cumpărăturiMenu

Iluminare baie: Cum alegi corect corpurile de iluminat

Baia este locul în care avem nevoie de lumină suficientă și clară pentru a putea acorda atenție detaliilor. Trebuie să luăm în considerare mai mulți factori atunci când alegem lustrele, aplicele, spoturile sau plafonierele pentru acest spațiu. Corpul de iluminat ideal trebuie să asigure o vizibilitate suficientă, creând în același timp un mediu plăcut și completând stilul general al încăperii.

Descoperă mai jos cum alegem și unde aplasăm corpurile de iluminat în baie!

Iluminare baie: funcționalitate și stil

Spoturile pentru baie completează stilul de design interior în care predomină liniile simple și estetica discretă.

Oglinzile cu led în baie minimizează umbrele de pe față, de aceea sunt ideale pentru machiaj sau bărbierit.

Pentru lustră sau o aplică din baie poți alege culoarea neagră care se va asorta cu robinetele și mobilierul în stil industrial.

Dacă este posibil, instalează în baie becuri inteligente care să regleze automat intensitatea și culoarea luminii în funcție de momentul zilei.

Stratificarea luminii și combinarea diferitelor tipuri de corpuri de iluminat

Dispunerea corectă a corpurilor de iluminat este esențială pentru a crea un spațiu funcțional și estetic. Pentru a avea o lumină optimă pentru fiecare activitate, este important să combini diferite tipuri de corpuri de lumină.

Iluminatul general: Acesta asigură un nivel de lumină de bază care iluminează întregul spațiu. Acesta poate fi asigurat de plafoniere, spoturi sau o lustră care să distribuie uniform lumina în întreaga baie și să elimine umbrele.

Iluminatul funcțional: Acesta vizează zonele în care ai nevoie de mai multă lumină pentru activități specifice, cum ar fi bărbieritul, spălatul pe dinți, aplicarea machiajului, etc. De obicei, se instalează în vecinătatea unei oglinzi sau deasupra chiuvetei. Se recomandă să se folosească becuri pe părțile laterale ale oglinzii pentru a preveni formarea umbrelor pe față.

Iluminatul ambiental: Acest strat de lumină este decorativ și ajută la crearea unei atmosfere plăcute în baie. Poate include corpuri de iluminat de design sau benzi cu LED amplasate sub dulapurile de baie sau în jurul oglinzilor. Un corp de iluminat decorativ poate evidenția detalii arhitecturale sau caracteristici impresionante din punct de vedere estetic în baie.

O aplică de perete elegantă are și o funcție decorativă, nu doar practică.

O aplică de perete elegantă are și o funcție decorativă, nu doar practică.

Culoarea luminii becului de lângă oglindă trebuie să simuleze lumina zilei.

Culoarea luminii becului de lângă oglindă trebuie să simuleze lumina zilei.

Iluminare baie: temperatura de culoare și tentă de alb

Corpurile de iluminat pentru baie ar trebui să aibă o culoare care seamănă cel mai mult cu lumina zilei, deoarece aceasta este cea mai bună pentru ochiul uman. Recomandăm o culoare neutră a luminii de 4000 până la 6000 K. Mai mult, lumina neutră, rece nu distorsionează culoarea pielii, așa că este un bun ajutor pentru femei, de exemplu, atunci când se aplică machiajul.

Cu toate acestea, dacă dorești să te bucuri de relaxare în timpul băilor lungi de iarnă, alege și surse de lumină în alb cald (2700 până la 3000K), care creează o senzație de confort.

În baie, cea mai potrivită este o lumină neutră cu o temperatură de culoare de 4000-6000 K.

În baie, cea mai potrivită este o lumină neutră cu o temperatură de culoare de 4000-6000 K.

Opțiune favorită: iluminare baie cu spoturi

Acest tip de iluminat este cel mai practic în baie. Poți folosi spoturi în tavan ca plafoniere sau pentru a ilumina oglinda. Cel mai mare avantaj al acestora este că poți schimba unghiul în care lumina este necesară, astfel încât fiecare membru al familiei să o poată ajusta după bunul plac. Un exemplu ideal este un reflector deasupra oglinzii, care poate fi reglat diferit de un bărbat atunci când se bărbierește sau de o femeie atunci când se machiază.

Moderne sunt și spoturile încastrate în tavan. Acestea au avantajul de a nu perturba linia plafonului, oferind în același timp multă lumină. În plus, ele nu vor colecta praful. Unele spoturi sunt reglabile pentru a ajusta direcția și intensitatea luminii în funcție de activitate.

Cum luminezi oglinda

Iluminatul funcțional la oglindă se poate realiza cu două aplice pentru baie amplasate pe ambele părți ale acesteia. Lumina nu ar trebui să se reflecte în oglindă și să te orbească și este recomandat să aibă o culoare naturală. O lumină albă, neutră sau rece, care să nu distorsioneze tonul pielii tale, este potrivită.

De asemenea, poți achiziționa și o oglindă cu o lumină LED deja încorporată. Pe lângă faptul că sunt elegante, acestea oferă cea mai potrivită lumină posibilă pentru machiaj sau bărbierit. Becurile LED integrate în rama oglinzii aruncă lumina perpendicular pentru a nu forma umbre.

Completează oglinda pătrată cu o aplică fixată deasupra ei, paralel.

Completează oglinda pătrată cu o aplică fixată deasupra ei, paralel.

Lângă o oglindă rotundă amplasează două aplice mai mici, pe fiecare parte.

Lângă o oglindă rotundă amplasează două aplice mai mici, pe fiecare parte.

Lumină ambientală sau de accent pentru o atmosferă confortabilă

Acest tip de iluminat nu este destinat pentru a ilumina întreaga cameră, ci mai degrabă pentru a completa iluminatul general sau pe cel funcțional. Poate servi și ca lumină de orientare pe timp de noapte.

Benzile LED plasate inteligent în jurul perimetrului căzii, pe rafturi sau chiar pe tavan pot contribui la crearea unui decor relaxant. În cazul băilor mari, aplicele de perete în culori calde pot servi, de asemenea, acestui scop.

Becurile dimabile sunt practice, permițând ajustarea atmosferei din baie în funcție de starea de spirit sau de nevoi, de la foarte luminoase pentru igiena de dimineață la atenuate pentru relaxarea în baie, seara.

Iluminatul cu LED-uri este economic

Tipul de sursă de alimentare este important atunci când facem selecția. Opțiunile sunt, de obicei, becuri cu incandescență sau LED-uri. Becurile cu incandescență sunt mai ieftine, dar LED-urile oferă mult mai multe beneficii, inclusiv economia de energie, eficiență și luminozitate mai mari, durată de viață mai lungă, fără mercur și un spectru luminos mai variat.

Unele plafoniere pentru baie au un senzor care detectează mișcarea și se aprind automat, astfel încât să consumi mai puțină energie.

Plafoniera din baie nu trebuie fixată deasupra oglinzii deoarece lumina va fi deasupra capului, iar umbrele formate te vor face să pari mai în vârstă. Sunt de preferat sursele de lumină laterale, cum ar fi becurile amplasate pe părți, ca la oglinzile în stil Hollywood.

Linda Povolná, designer Bonami



Iluminare baie: grad mai mare de protecție IP pentru corpurile de iluminat

Siguranța este cel mai important lucru în spațiile umede cum sunt baia și dușul. Prin urmare, este necesară o protecție ridicată împotriva apei. Dacă corpul de iluminat va fi montat pe tavan, alege un grad de protecție de cel puțin IP44. În cazul în care corpul de iluminat va fi amplasat pe un perete, unde ar putea cădea mai multă apă, se recomandă un grad de protecție IP65 sau mai mare și să fie alimentat doar de la o sursă de joasă tensiune de maxim 12V.

Un corp de iluminat adecvat pentru a fi amplasat lângă cabina de duș sau lângă cadă trebuie să fie mic, de preferință încastrat în tavan sau în faianța de pe perete și fabricat dintr-un material rezistent. Printre opțiunile populare se numără spoturile sau benzile LED rezistente la apă, în cazul cărora se poate regla și culoarea luminii.

Cum alegem după gradul de protecție IP al corpurilor de iluminat: Clasificarea IP

Literele IP înseamnă Ingress Protection (protecție la infiltrare), iar numerele indică gradul de protecție. Combinarea abrevierii și a cifrelor oferă o indicație a rezistenței corpului de iluminat la pătrunderea corpurilor străine sau a lichidelor. Cu alte cuvinte, acest indice asigură protecția împotriva pătrunderii corpurilor străine, a prafului, a apei etc..

  • Primul număr indică protecția împotriva obiectelor sau materialelor solide.
  • Al doilea număr indică protecția împotriva lichidelor (apă).
  • În cazul în care corpul de iluminat este, de exemplu, IP24, prima cifră 2 indică gradul de protecție împotriva obiectelor sau materialelor solide, iar cea de-a doua cifră 4 indică gradul de protecție împotriva apei.

  • Un alt sistem de clasificare este numărul IK care indică numărul de grade de protecție asigurate de carcasele aparatelor electrice împotriva impacturilor mecanice externe.
  • Iluminare baie: corp de iluminat pentru o baie în stil industrial

    Iluminare baie: corp de iluminat pentru o baie în stil industrial

    Iluminare baie: corp de iluminat pentru o baie în stil glamour

    Iluminare baie: corp de iluminat pentru o baie în stil glamour

    Iluminare baie: corp de iluminat pentru o baie în stil scandinav

    Iluminare baie: corp de iluminat pentru o baie în stil scandinav

    Iluminare baie: zone sigure pentru amplasarea corpurilor de iluminat

    Atunci când alegi corpurile de iluminat pentru baie, trebuie să te gândești la zonele sigure din baie, deoarece există riscul de șoc electric dacă nu sunt poziționate corect. Prin urmare, baia este împărțită în mai multe zone de protecție, care determină locul și tipurile de echipamente electrice și lumini care pot fi instalate în siguranță.

    Zona 0

    Acesta este, de obicei, interiorul unei căzi sau al unui duș, unde există un contact direct cu apa. Aici nu poate fi amplasat niciun fel de corp de iluminat sau priză.

    Zona 1

    Acesta se aplică spațiului de deasupra căzii sau a cabinei de duș până la o înălțime de 2,25 metri de la podea. În această zonă, trebuie utilizate corpuri de iluminat cu un grad de protecție de cel puțin IPx4 (de exemplu, IP44 și mai mare).

    Zona 2

    Zona este situată în jurul căzii de baie sau a dușului (60 cm distanță de cadă sau duș până la o înălțime de 2,25 m deasupra podelei). Se recomandă ca în această zonă să fie amplasate corpuri de iluminat cu un grad de protecție minim IPx3 (de exemplu, IP43).

    Zona 3

    Nu are cerințe specifice, dar este totuși important să se ia în considerare utilizarea în siguranță a energiei electrice din cauza prezenței umidității. Se recomandă corpurile de iluminat cu un grad de protecție de cel puțin IPx1 (IP21), deoarece sunt rezistente la condensarea vaporilor de apă.

    Zonele de siguranță determină unde și ce tipuri de corpuri de iluminat electrice trebuie instalate în baie.

    Zonele de siguranță determină unde și ce tipuri de corpuri de iluminat electrice trebuie instalate în baie.

    Întrebări frecvente

    Un corp de iluminat poate completa stilul de amenajare al băii?

    Alege corpuri de iluminat care să se potrivească cu stilul de design și decorul băii tale. Există o gamă largă de opțiuni, inclusiv spoturi, plafoniere sau aplice de baie moderne, minimaliste sau industriale.

    Liniile simple și formele geometrice simple sunt potrivite pentru băile moderne, în timp ce pentru băile tradiționale poți alege corpuri de iluminat cu mai multe elemente decorative și ornamente și în culori clasice.

    De asemenea, materialul corpurilor de iluminat se poate asorta cu celelalte materiale prezente, cum ar fi robinetele, suporturile pentru prosoape, ramele oglinzilor sau gresia și faianța din baie. În ceea ce privește culoarea, pentru băile luminoase și aerisite, alege corpuri de iluminat albe sau deschise la culoare, în timp ce în băile mai întunecate, accentele de auriu sau negru se potrivesc mai bine.

    Câți lumeni sunt necesari pentru iluminarea băii?

    Pentru o bună iluminare a băii, este bine să cunoști nivelul de iluminare, mai exact, valorile în lumeni ale surselor de lumină. De obicei, poți găsi aceste informații pe ambalaj. Se presupune că ar trebui să existe aproximativ 250 lumeni pentru fiecare metru pătrat al camerei. Cu o baie de 6 metri pătrați, ai nevoie de aproximativ 1500 de lumeni.

    Cu toate acestea, luminozitatea corpurilor de iluminat ar trebui să fie aleasă în funcție de cât de închise sau deschise sunt culorile din baie. Dacă acestea sunt culori închise, poți folosi corpuri de iluminat cu intensitate mai mare, deoarece lumina nu se va reflecta atât de mult pe suprafețele din baie. În cazul culorilor deschise, problema este inversă. Luminile de intensitate mai mare pot face ca iluminarea să fie inconfortabilă pentru ochi, așa că trebuie să alegi un nivel de iluminare mai mic.

    Ce tip de LED-uri alegem pentru baie?

    În baie apreciezi întotdeauna lumina suficientă. Prin urmare, recomandăm ca puterea becului LED din baie să fie cât mai mare posibil (10W sau mai mult). Recomandăm o temperatură de lumină neutră de 4000K pentru becurile LED.

    Amenajează-ți baia cu Bonami

    Acum ești pregătit să îți alegi corect corpurile de iluminat pentru baie.

    Descoperă la Bonami accesorii practice și multe idei de amenajare pentru a te bucura de o baie confortabilă, modernă și pe placul tău!