15% reducere cu codul SPRING15 | Economisește azi →
Descoperă paturile Bonami Selection | Alege-ți patul! →
40 Lei pentru tineÎnregistrareLogareCoșul de cumpărăturiMenu

20 sfaturi să adopți conceptul Zero Waste, acasă și pe drum

Privește în jurul tău! Cât plastic de unică folosință și cât de multe lucruri inutile îți aglomerează casa? Dacă nu îți place priveliștea, trecerea la o locuință cu zero deșeuri este o soluție excelentă și surprinzător de ușoară.

Principiul Zero Waste te ajută să reduci deșeurile, să economisești bani și să trăiești în armonie cu natura. Fie că începi cu pași mici, fie că vrei să-ți transformi radical întreaga gospodărie, avem câteva sfaturi practice pentru zero deșeuri.

Zero deșeuri -Descoperă sfaturi pentru a-ți face viața mai plăcută și sustenabilă.

Zero waste: Definiție și principii de bază

Zero Waste se traduce „Zero Risipă”, sau „Zero deșeuri” și este un concept și un stil de viață care urmărește minimizarea deșeurilor prin prevenire, reutilizare și reciclare. Scopul este de a crea un sistem în care deșeurile sunt transformate înapoi în resurse, eliminând nevoia de gropi de gunoi și incineratoare. Termenul „zero deșeuri” a câștigat popularitate datorită unor pionieri precum Bea Johnson, autoarea cărții „Zero Waste Household”, care a arătat că Zero Deșeuri nu este doar o teorie, ci un stil de viață real și realizabil.

Principiile cheie Zero Waste

  • Refuse (refuză): Refuză lucrurile de care nu ai nevoie (materialele plastice de unică folosință, articolele promoționale, surplusul de la magazinele electronice).De asemenea, îți poți exprima atitudinea cu voce tare, de exemplu refuzând o broșură într-un magazin și căutând în schimb informații online.
  • Reduce (redu): Mai puțin înseamnă mai mult. O gospodărie cu zero deșeuri ar trebui să fie populată doar cu lucruri pe care le folosești cu adevărat. Gândește-te dacă chiar ai nevoie de anumite lucruri. De exemplu? Alege un singur detergent multifuncțional în loc de cinci.
  • Reuse (refolosește): Trăim într-o epocă a produselor de unică folosință, dar cum ar fi dacă fiecare obiect ar primi o a doua șansă? Refolosește sacoșele de pânză, borcanele de gem sau repară electronicele stricate.
  • Recycle (reciclează): Dacă ceva nu poate fi reutilizat, sortarea deșeurilor este o altă opțiune. Sortarea corectă este cheia succesului - știai că ambalajele de plastic nespălate pot devaloriza un întreg recipient?
  • Rot (compost): Deșeurile biodegradabile reprezintă până la 40% din deșeurile menajere. Compostarea, fie într-un vermicomposter acasă, fie într-un compostor de grădină, transformă resturile alimentare în îngrășământ valoros pentru plante.

Reciclarea este un pas important pentru „zero deșeuri”.

Pentru început, sortează gunoiul

Zero waste: Sfaturi pentru începători

Trecerea la un stil de viață cu zero deșeuri pare a fi o mare provocare. Schimbările importante se fac de obicei treptat și cu pași mici. Aruncă o privire de unde poți începe chiar de astăzi.

Zero waste în bucătărie

Bucătăria este adesea cea mai mare sursă de deșeuri, dar cu câteva schimbări simple poate deveni un loc lipsit de plastic și ambalaje inutile.

  • Cumpără fără ambalaj: Procură-ți borcane sau săculeți din pânză și cumpără produse vrac (legume, seminte, fructe, produse de panificație etc.) din magazine. Mergi mai des la piață și vizează secțiunea cu produse vrac din supermarket.
  • Compostul deșeurilor organice: Investește într-un vermicomposter dacă stai la casă sau poți să faci compost și dacă stai la bloc. Poți folosi compostul pentru plantele tale de apartament.
  • Ambalaje ecologice refolosibile: Să înlocuiești ambalajele pentru alimente nu este greu - mizează pe șervețele cerate, care sunt ușor de făcut acasă, sau folosește borcane și recipiente cu capac.
  • Gătește fără risipă: Planificarea meselor pentru toată săptămână ajută la minimizarea resturilor. Un alt exemplu bun de a combate risipa alimentară este folosirea bananelor coapte în exces pentru a face un chec cu banane delicios, în loc să le arunci.

Zero waste în baie

În baie se găsec o mulțime de produse de unică folosință - de la periuțe de dinți din plastic la recipientele pentru produsele cosmetice sau de îngrijire și igienă. Cum poți schimba acest lucru?

  • Îngrijirea dentară: Înlocuiește periuța de dinți din plastic cu una din bambus, care este ușor de compostat. De asemenea, îți poți face propria pastă de dinți din bicarbonat de sodiu și ulei de nucă de cocos.
  • Produse solide: Poți înlocui șampoanele, balsamurile și săpunurile cu alternative solide. Nu numai că le poți folosi pentru o perioadă mai lungă de timp, dar nici nu lasă ambalaje în urmă.
  • Articole pentru ciclul menstrual: Tampoanele și absorbantele lavabile din material textil sau cupele menstruale reutilizabile nu sunt doar ecologice, ci și practice și economice.

Zero waste la curățenie

Produsele de curățat nu sunt doar scumpe, ci și adesea pline de substanțe chimice agresive care pot provoca alergii. De aceea poți să te orientezi către opțiuni naturale.

  • Produse de curățare DIY: Poți face soluții de curățare cu bicarbonat de sodiu sau cu apă și oțet. Adăugând și câteva picături de uleiuri esențiale vei beneficia și de o aromă plăcută.
  • Lavete reutilizabile.: Un tricou sau un prosop vechi poate înlocui cu ușurință șervețelele de unică folosință. Este suficient să le speli după fiecare utilizare, iar apoi le poți folosi din nou.
  • Reducerea plasticului: În loc de bureți din plastic, poți apela la alternative naturale, cum ar fi lufa (un burete 100% natural) sau perii din fibră de cocos.

Reducerea cantității de gunoi produse este un pas spre Zero Waste

Alegerea unui detergent universal în locul diferitelor produse de curățat.

Principii și inspirație pentru un stil de viață Zero waste

Zero waste este un stil de viață care se reflectă în fiecare detaliu - de la ceea ce purtăm, la modul în care ne petrecem timpul liber. Adoptarea acestui stil de viață înseamnă să ne concentrăm pe calitate în loc de cantitate și să căutăm soluții sustenabile.

Zero waste în modă

Industria modei este unul dintre cei mai mari poluatori din lume. Cum poți face o diferență fără să-ți compromiți stilul și eleganța?

  • Second hand și schimburi de haine Cumpărând de la magazinele second hand sau participând la târguri de schimb de haine, nu doar că protejezi mediul înconjurător, ci și propriul portofel.
  • Calitatea în detrimentul cantității: Investește în piese de calitate care vor rezista ani de zile, precum pantofii din piele sau o haină din lână, în locul articolelor sezoniere în tendințe și al înlocuitorilor ieftini, care nu sunt alternative ecologice.
  • Folosește piesele vechi: Un tricou vechi poate fi o lavetă grozavă pentru curățenie, în timp ce blugii pot fi transformați într-o geantă sau pantaloni scurți.

Zero waste în călătorii

Călătoriile sunt adesea generatoare de deșeuri, dar această problemă poate fi rezolvată cu ușurință.

  • Veselă și tacâmuri reutilizabile: Ia-ți tacâmuri, sticla de apă și cana pentru cafea de acasă! Multe cafenele oferă chiar și reduceri dacă îți aduci propria cană.
  • Genți și sacoșe din material textil: O sacoșă din pânză nu ocupă spațiu aproape deloc și este perfectă pentru cumpărături sau suveniruri.
  • Cosmetice de călătorie: Șampoanele, săpunurile și cremele solide ocupă mai puțin spațiu și reduc riscul de a se vărsa în valiză sau rucsac.

Schimb, reparații și activități comunitare

Să trăim împreună, nu unul lângă altul! Zero Waste încurajează relațiile sociale și cooperarea pentru a proteja natura împreună.

  • Grădini comunitare: Împărțirea spațiului pentru cultivarea ierburilor și legumelor nu numai că reduce nevoia de ambalaje, dar încurajează și relațiile dintre vecini.
  • Repară în loc să arunci: Caută ateliere de reparații sau centre de reutilizare în zona ta pentru a te ajuta să îți repari electronicele, mobila sau hainele.

Zero waste în dressing? Garderoba include doar câteva piese atent selectate și de calitate!

Zero waste între mit și adevăr

  • Perfecționismul excesiv: Mulți cred că Zero Waste trebuie să fie absolut, dar realitatea este diferită. Scopul principal este de a minimiza deșeurile cât mai mult posibil deoarece ar fi aproape imposibil să putem elimina chiar toate deșeurile din stilul nostru de viață. Fiecare pas mic pe care îl facem, însă, contează.
  • Zero waste este doar pentru cei bogați: La prima vedere, cumpărarea de produse Zero waste poate părea costisitoare, dar investiția lor se justifică în timp. Uneori este suficient să folosești alternativele funcționale pe care le ai deja acasă în loc să cumperi lucruri noi.
  • Schimbarea radicală imediată: Trecerea la un stil de viață zero waste de la o zi la alta este practic imposibilă. Este un proces care se face treptat. Încercarea de a face schimbări majore rapid poate duce la abandon. Fixează-ți obiective mici, cum ar fi înlocuirea unei pungi de plastic cu o pungă de pânză. Fiecare pas mic contează.
  • Zero waste necesită prea mult timp: Crezi că Zero Deșeuri înseamnă ore întregi de planificare sau de fabricare a produselor de uz casnic? Zero Waste nu necesită procese complicate. Trebuie doar să adopți obiceiuri simple, cum ar fi să ai mereu cu tine o sacoșă din material textil sau să cumperi produse fără ambalaje. În plus, vei economisi timpul petrecut ducând gunoiul sau sortând ambalajele.
  • Zero Waste este pentru „hipioți”: Zero Waste este pentru oricine dorește să trăiască sustenabil. De la familii cu copii la antreprenori, fiecare poate găsi o abordare care să i se potrivească.
  • Zero Waste nu are niciun impact: Crezi că eforturile tale sunt doar o picătură în ocean? Orașele care au implementat politici de Zero Waste au rezultate care dovedesc faptul că eforturile individuale și comunitare au un impact semnificativ asupra mediului.

Adoptă Zero Waste în bucătărie! Aceasta este adesea cea mai mare sursă de deșeuri.

Poți face compost pentru plante din resturi vegetale și alimentare.

Întrebări frecvente despre Zero Waste

Cu ce să începi pentru a reduce deșeurile într-o gospodărie?

În primul rând, gândește-te la ceea ce ajunge cel mai des în coșul tău de gunoi și caută alternative. Nu ai nevoie de niciun echipament scump, folosește ceea ce ai deja în casă, de la borcane la țesături vechi. La cumpărături, ia-ți propria geantă, cană sau tacâmuri pentru a evita produsele de unică folosință.

Ce produse pot fi înlocuite cu ușurință cu alternative zero deșeuri?

Începe cu lucrurile pe care le folosești în fiecare zi. Înlocuiește pungile de plastic cu sacoșe din pânză, sticlele de unică folosință din plastic cu sticle reutilizabile din oțel inoxidabil sau sticlă, șervețelele de hârtie cu șervețele de pânză și produsele de curățat toxice cu un amestec de oțet și bicarbonat de sodiu.

Este costisitor stilul de viață fără deșeuri?

Dimpotrivă! Deși unele produse pot fi mai scumpe inițial (de exemplu, sticlele din oțel inoxidabil), vei economisi bani pe termen lung. Nu ai nevoie de ambalaje de unică folosință pentru fiecare gustare dacă ai un șervețel textil cerat. Cumpără mai puțin și repară în loc să arunci!

Cum să îți motivezi familia și prietenii să adopte obiceiul zero deșeuri?

Să îi inspiri pe cei din jur poate fi o provocare, dar cel mai bun mod este să fii tu însuți un exemplu. Împărtășește-le experiențele tale, dă-le sfaturi simple și subliniază faptul că pașii mici au un impact mare. De exemplu, oferă-le câte o sacoșă din pânză pentru cumpărături!

Ce cărți despre conceptul Zero Waste ar trebui să citesc?

Dacă vrei o gospodărie Zero Waste, aceste cărți nu ar trebui să-ți lipsească din bibliotecă:

  • Zero Waste Household (Bea Johnson) - un clasic și un ghid pentru începători.
  • Zero Waste Home Handbook (Megean Weldon) - sfaturi practice pentru toate domeniile vieții.
  • Waste Free (Fără deșeuri): Cum să schimbi lumea cu comportamentul tău de zi cu zi (Will McCallum).

Există magazine fizice sau online pentru produse vrac în România?

În România se înmulțesc pe zi ce trece magazinele din care poți cumpăra produse neambalate. Chiar și în supermarket poți alege produse vrac. Noi am găsit aici o listă de magazine zero-waste pusă la dispoziție de eeco.ro

Recomandări zero-waste pentru avansați

Sfaturi practice zero-waste:

  • Nu printa bilete. Aproape peste tot te poți descurca cu un bilet electronic.
  • Solicită medicului tău o rețetă electronică în loc de o rețetă pe hârtie.
  • Solicită ca facturile și contractele să îți fie trimise prin e-mail în loc de copii pe hârtie.
  • În bucătărie folosește prosoape lavabile în loc de șervețele de hârtie de unică folosință.
  • Mergi mai des la piață cu sacoșe din pânză, borcane și recipiente reutilizabile.