Descoperă paturile Bonami Selection | Alege-ți patul! →
Până la -13% la produsele Wenko | Economisește azi →
40 Lei pentru tineÎnregistrareLogareCoșul de cumpărăturiMenu

Amenajarea creativă a unui apartament mic pentru o familie cu 5 membri

Crezi că 37,5 mp nu sunt suficienți pentru o familie cu 3 copii? Jolana și Maty îți vor demostra că, datorită unei abordări creative și a unor gadgeturi ingenioase, chiar și un apartament mic poate fi transformat într-o locuință confortabilă.

Descoperă ce soluții de amenajare au găsit pentru a profita la maximum de fiecare metru și cum au creat un spațiu armonios pentru întreaga familie!

Praga
2 camere
37,5 m²
Ce a determinat o familie numeroasă să se mute într-un apartament de doar 37,5 m²?
A fost o decizie foarte pragmatică. Căutam un loc în care să ne mutăm, dar prețurile apartamentelor cu 3 camere erau mult prea mari pentru noi. Să facem naveta de la casa noastră din afara Pragăi nu mai era o opțiune. Cu bugetul nostru, puteam cumpăra doar un apartament mic. Acesta chiar a fost cel mai mic dintre toate! Minimalismul era soluția reală de amenajare, mai ales că am descoperit că în vacanțe câte un rucsac pentru fiecare este suficient.
Cât de dificilă a fost atunci mutarea familiei într-un „cuib”?
Am stabilit că fiecare poate lua doar două cutii - una cu haine și una cu obiecte personale. Regula a funcționat surprinzător de bine. Așa că am venit aici cu zece cutii. Din fericire, nu a fost considerat un sacrificiu în cele din urmă, ci mai degrabă o eliberare.

În spatele ușii „invizibile” (ușă filomuro) se află baia.

Raftul violet este o treaptă către dormitorul de la etaj.

Rafturile deschise măresc spațiul de depozitare.

Ați avut de la început o idee clară despre cum să faceți spațiul cât mai funcțional?
Da. De exemplu, am vrut ca din bucătărie să avem vedere spre terasă și ne-am dorit o chiuvetă mare - chiar dacă poate părea absurd într-un apartament atât de mic. Dar este practică. În același timp, am încercat să folosim fiecare centimetru. Am colaborat cu arhitecții de la Hurá Studio și cu tâmplarul care ne-a ajutat să profităm la maximum de spațiu.
Cum ați reușit să faceți ca toată lumea să aibă suficient spațiu personal?
Este un paradox. Chiar dacă apartamentul este mic, fiecare are mai multă intimitate decât înainte. Băieții au „camerele” lor, iar eu și soțul meu avem un dormitor în „ living” - am încorporat un etaj deasupra bucătăriei. Este de fapt destul de ingenios proiectat. În plus, avem o zonă de relaxare minunată pe terasă, unde nu lipsește o masă mare și canapeaua de exterior de la Bonami. Ne-ar plăcea să folosim acest lounge pe tot parcursul anului.
Iluminatul cu LED colorat creează un spațiu jucăuș și confortabil pentru fiecare dintre copii

Iluminatul cu LED colorat creează un spațiu jucăuș și confortabil pentru fiecare dintre copii

Designul ingenios al camerei pentru copii include paturi încorporate și un sistem de depozitare compact și modern.

Designul ingenios al camerei pentru copii include paturi încorporate și un sistem de depozitare compact și modern.

Copiii au acceptat cu ușurință schimbarea sau au considerat adaptarea dificilă?
Băieții au participat la luare deciziei încă de la început. De îndată ce au auzit despre „3 cabane”, au fost încântați. Fiecare spațiu are o iluminare ambientală încorporată și prize USB. Dressingul le oferă spațiu suficient pentru haine și este ușor accesibil.
Am fost surprinsă de cât de puține lucruri avem nevoie și cât de repede te obișnuiești cu un spațiu mai mic.
V-ați schimbat stilul de viață în acest spațiu limitat?
Trebuie să fim mai flexibili. Nu puteam să ne uscăm hainele în apartament - din cauza spațiului și a umidității. Am rezolvat această problemă cu o mașină de spălat cu uscător. În bucătărie, însă trebuie să planificăm când să folosim masa pentru muncă, gătit sau pentru a scrie temele. Este o chestiune de înțelegere și de respect. Și de a nu avea pretenții prea mari.
Paleta de culori și materiale folosite pentru această amenajare

Paleta de culori și materiale folosite pentru această amenajare

Cum se evită dezordinea într-un apartament mic?
Ordinea este o necesitate, altfel locuința ar arăta ca după o explozie. Fiecare lucru își are locul său. Dacă nu îl mai folosim, îl punem la loc imediat. De aceea, am căpătat obiceiul de a sorta lucrurile în mod regulat și de a scăpa de cele de care nu mai avem nevoie.
Cum v-a afectat acest mod de viață ca familie?
Suntem cu siguranță mai conectați. Într-un apartament mic, nu poți evita interacțiunea cu ceilalți, ceea ce ne-a învățat să comunicăm mai bine, să ne respectăm reciproc și să rezolvăm imediat orice neplăcere.

Prelungirea rotunjită a blatului de bucătărie din granit este masa de dining.

Materialele naturale creează un spațiu confortabil și funcțional.

Masa de dining este folosită ca insulă de bucătărie, dar și ca birou.

Care sunt, în opinia ta avantajele și dezavantajele de a locui în 37,5 m² în comparație cu un apartament mediu?
Beneficii? Cu siguranță, mai puțin timp petrecut la curățenie. Datorită suprafețelor mici, ne-am putut permite și materiale mai scumpe - de exemplu, pentru blatul de bucătărie. Iar dezavantajele - spațiul limitat ne obligă la o planificare atentă, chiar și a cumpărăturilor săptămânale de rutină. Nu avem loc de provizii.
Trebuie să ai acum grijă cu spațiul de depozitare. Ți-a afectat hobby-urile?
Am învățat că nu are sens să deținem multe dintre lucrurile pe care le folosim ocazional. Dacă avem nevoie de echipament sportiv sau de unelte, de multe ori este mai bine să le închiriem. Și când apare ceva nou, ceva vechi trebuie să dispară. Este un fel de disciplină minimalistă constantă.

Canapeaua de exterior este locul preferat pentru relaxarea în aer liber.

Intenționează să folosească livingul în aer liber pe tot parcursul anului.

Scaunele colorate și plantele creează o atmosferă relaxată pe terasă.

Ce te-a surprins cel mai mut după ce v-ați mutat aici?
Am fost surprinsă de cât de puține lucruri avem nevoie și cât de repede te obișnuiești cu un spațiu mai mic. Important este să stabilești prioritățile și să devii conștient că un apartament mare nu este o condiție necesară pentru o viață bună.
Ce sfat ai da unei persoane care se mută într-un apartament mic?
Nu te teme și abordează provocarea cu inima deschisă! Gândește-te la spațiul în metri cubi de care vei dispune, nu doar la suprafața apartamentului și caută meșteri sau arhitecți care să-ți pună întrebări despre obiceiurile și nevoile tale. Nu îți fie teamă să ai încredere în alții.

Terasa este locul preferat pentru relaxare sau joacă.

Masa mare din grădini domină spațiul din exterior.

Sfaturi pentru amenajarea unui apartament mic:

  • Volumul spațiului de locuit: Calculează câți metri cubi vei avea la dispoziție în apartament. Înălțimea camerei este la fel de importantă ca suprafața pentru planul de amenajare.
  • Folosirea spațiului pe verticală: Sistemele de rafturi înalte de la podea la tavan te ajută să profiți la maximum de fiecare centimetru.
  • Dulapuri încorporate: Dulapurile încorporate sau spațiile de depozitare făcute la comandă reprezintă o modalitate excelentă de a gestiona o încăpere asimetrică. În același timp, îți permit să menții spațiul organizat și unitar.
  • Spațiu de depozitare ascuns: Alege piese de mobilier multifuncționale - de la paturi și canapele la bănci și taburete cu spațiu de depozitare, care sunt elegante și practice în același timp.
  • Culori deschise: Pentru a lumina și mări vizual spațiul, este recomandată o paletă de culori deschise.
  • Oglinzi: Utilizarea oglinzilor pe uși, pe dulapuri sau pe perete va reflecta lumina, făcând camera să pară mai mare și mai aerisită.
  • Construcție la mezanin: Dacă apartamentul are tavane foarte înalte, poți construi un mezanin ca spațiu de relaxare, joacă sau dormit.