Până la -10% pentru baie | Economisește azi →
40 Lei pentru tineÎnregistrareLogareCoșul de cumpărăturiMenu

Grădinăritul pe terasă: pat ridicat de legume

O grădină pe cât frumoasă pe atât de funcțională este visul tău? Poți construi un pat ridicat pentru propriile legume într-o curte amenajată, pe o terasă pavată sau chiar pe un balcon, la fel ca designerul de grădină Jirka Stiborek de la Atelierul Flera din Cehia.
Paturile ridicate de legume sunt soluția ideală pentru suprafețe mici de teren și un aspect ordonat

Paturile ridicate de legume sunt soluția ideală pentru suprafețe mici de teren și un aspect ordonat

Cum să faci singur un pat ridicat?

  • Folosește scânduri de molid de 4 cm grosime, materialul cel mai indicat și mai accesibil, pentru a face un pat ridicat. Lemnul gata tăiat poate fi cumpărat cu doar câteva sute de lei. Rezultate și mai bune și pentru o perioadă mai lungă de timp, pot fi obținute cu scânduri din lemn de larice, dar acestea sunt puțin mai scumpe.
  • Pentru ca lemnul să reziste cât mai mult timp, elementele individuale trebuie să fie îmbinate cu șuruburi lungi. Acest lucru este indicat deoarece materialul tinde să se deformeze din cauza umidității în timp. Scândurile prost lipite se pot rupe mai târziu. Este o regulă de bază care se aplică tuturor elementelor din lemn folosite pentru exterior.
  • Pe lângă scândurile din lemn și șuruburile de fixare, vei mai avea nevoie de folii din plastic cu bule, folie de filtrare / drenaj, vată bazaltică și pământ adecvat.
Poți folosi paleți pentru a face paturi ridicate de legume.

Poți folosi paleți pentru a face paturi ridicate de legume.

Patul de legume poate să fie și pătrat nu doar dreptunghiular.

Patul de legume poate să fie și pătrat nu doar dreptunghiular.

Instrucțiunile pas cu pas pentru a construi un pat ridicat pentru legume

  1. Folosește o șaibă mai mare pentru capetele șuruburilor în lemn, perforează în prealabil găurile cu un diblu. În acest fel, capetele șuruburilor nu vor ieși prea mult în relief.
  2. Folosește un cui și o bucată de lemn pentru a construi o unealtă simplă de a face găuri de drenaj. „Principiul este că apa curge prin solul vegetal și, când ajunge la un anumit nivel, umple cupele foliei pop-up, care captează apa, iar plantele o folosesc treptat. Dacă este prea multă apă în cupe, aceasta se va scurge prin găurile făcute de tine”, ne explică Jirka Stiborek.
  3. Folia pop-up de pe părțile viitorului pat ridicat protejează lemnul împotriva umezelii. Folia se atașează cu butoanele spre lemnul de pe părțile laterale ale patului cu un pistol cu capse, la aceeași înălțime. Se creează astfel un spațiu cu aer între folie și lemn și se evită condensul și umezeala.
  4. Pentru a evita ca plasticul inestetic să fie la vedere, folosește o folie de drenaj cu margini drepte și capsează cu un capsator. În acest fel, nimic nu se va strecura în spațiul dintre folie și lemn.
Tip: În cazul paturilor ridicate din lemn de larice, este teoretic posibil să se omită folia, deoarece lemnul de larice tolerează mult mai bine umiditatea.
Căptușește patul asamblat cu o folie de plastic.

Căptușește patul asamblat cu o folie de plastic.

Folosește un capsator pentru a fixa folia.

Folosește un capsator pentru a fixa folia.

Folia se fixează pe toată suprafața din interiorul recipientului.

Folia se fixează pe toată suprafața din interiorul recipientului.

Înainte de a-l umple cu pământ așază patul în locul stabilit.

Înainte de a-l umple cu pământ așază patul în locul stabilit.

Sfaturi practice pentru amplasarea unui pat ridicat

Dacă patul ridicat va fi așezat într-o curte pavată, adaugă o țesătură de separare (filtru) în partea de jos a patului. Aceasta este folosită nu numai pentru impermeabilizare, ci și pentru a împiedica așezarea solului direct pe pavaj.
Pe deasupra, așa-numita lână / vată de bazalt poate acumula până la 90 % din volumul de apă pe termen scurt. Aceasta absoarbe apa și acționează ca un fel de rezervor de apă. În cele din urmă, apa se va scurge treptat.
Acest strat are, de asemenea, un efect de filtrare, va susține funcția stratului de separare și stratul de drenaj nu se va înfundă. Dar ai grijă să nu folosești izolația convențională din vată minerală, care respinge apa.

Cum să folosești patul ridicat pentru cultivare?

Acum poți începe să umpli patul ridicat cu pământ - în mod ideal cu substrat de grădină amestecat cu compost. De asemenea, poți adăuga crengi și resturi organice peste sol. Calcă solul pentru a preveni ca acesta să se taseze mai târziu și să coboare sub nivelul dorit.
Paturile ridicate sunt estetice, practice și ușor de gestionat, mai ales de un grădinar începător. Datorită faptului că ai acces mai ușor la răsadurile de legume sau ierburile aromatice, nu te vei plânge nici de dureri de spate sau de genunchi când le îngrijești.