Siropurile pe bază de plante sunt excelente pentru a da aromă diferitelor cocktailuri, dar le vei aprecia și ca limonade răcoritoare vara. Prepară-le la tine acasă!
1 cană frunze proaspete de mentă (sau 1/2 cană frunze uscate)
1 lingură suc proaspăt de lămâie
Mod de preparare:
Se fierb apa și zahărul până când zahărul se dizolvă.
Se adaugă frunzele de mentă și sucul de lămâie, apoi se lasă amestecul să fiarbă ușor timp de 10 minute.
Se îndepărtează de pe foc și se lasă amestecul să se răcească, apoi se strecoară printr-o sită fină sau o pânză și se toarnă într-un recipient curat. Se păstrează în frigider.
Cum să folosești siropul de mentă?
Limonadă: Adăugă-l în limonada de casă pentru un gust răcoritor.
Cocteiluri: Grozav în mojitos, juleps cu mentă sau alte cocktailuri de vară.
Ceaiuri: Se adaugă la ceaiurile cu gheață sau calde pentru o aromă suplimentară de mentă.
Deserturi: Se folosește ca îndulcitor și aromatizant în salatele de fructe. Se adaugă la iaurt alb sau brânză de vaci pentru un gust răcoritor.
Mic dejun: Se toarnă siropul peste clătite sau vafe în loc de siropul tradițional. Se utilizează ca îndulcitor în terci de ovăz sau muesli.
Prăjituri: Se adaugă în aluat sau se folosește ca sirop pentru a turna peste prăjituri și plăcinte.
Alte variante la siropul de mentă
Coajă de lămâie sau lime: Adaugă o notă proaspătă, de citrice.
Coajă de portocală: Adaugă o aromă mai dulce de citrice.
Ierburi aromatice: Busuiocul adaugă o aromă ușor picantă. Cimbrul adaugă o nuanță pământie și aromată siropului, în timp ce rozmarinul adaugă o aromă ușor rășinoasă.
2 linguri de flori uscate de lavandă (sau 4 linguri de flori proaspete)
1 lingură suc proaspăt de lămâie
Mod de preparare:
Se fierb apa și zahărul până când zahărul se dizolvă.
Se adaugă florile de lavandă și sucul de lămâie, apoi se lasă amestecul să fiarbă timp de 10 minute.
Se ia de pe foc și se lasă amestecul să se răcească, apoi se strecoară printr-o sită fină sau o pânză și se toarnă într-un recipient curat. Se păstrează în frigider.
Sirop de roiniță (lămâiță) cu vanilie
250 ml apă
250 g zahăr
1 cană de frunze proaspete de lămâiță (sau 1/2 cană uscate)
1 lingură suc proaspăt de lămâie
1/2 păstaie de vanilie sau 1 linguriță extract de vanilie (opțional, pentru un plus de aromă)
Mod de preparare:
Se fierb apa și zahărul până când zahărul se dizolvă.
Se adaugă frunzele de roiniță, sucul de lămâie și vanilia, apoi se lasă amestecul să fiarbă timp de 10 minute.
Se ia de pe foc și se lasă amestecul să se răcească, apoi se strecoară printr-o sită fină sau o pânză și se toarnă într-un recipient curat. Se păstrează în frigider.